“Lista de Craciun” arata cat esti de fericit

24 12. 2010, 00:00

Oamenii care isi doresc ultimele gadget-uri si alte minunatii tehnologice - si, in general, multe obiecte noi si scumpe - tind sa fie mai putin fericiti decat cei care se multumesc cu ceea ce au deja.

Psihologii considera ca preocuparea excesiva pentru obiecte dauneaza multumirii noastre sufletesti, iar dorinta de a primi in dar mereu alte si alte lucruri sugereaza ca exista, neconstientizat, o nevoie care nu poate fi niciodata satisfacuta.

Studiul realizat la Universitatea Murray din Kentucky, SUA, a inclus 101 barbati si femei, carora cercetatorii le-au analizat "nivelul de fericire" si atitudinea fata de bunurile detinute, printre care telefoane nmobile, camere foto digitale, televizoare, console de jocuri, laptop-uri, masini, haine de firma si bijuterii.

Fiecare participant a fost rugat sa estimeze cat de multumit era de faptul ca avea in posesie obiectele respective, iar in cazul in care nu era satisfacut, cat de mult isi dorea o versiune noua si superioara a produsului respectiv.

Rezultatele au aratat ca participantii se clasificau in doua categorii: cei care era multumiti de ceea ce aveau si cei care ravneau la ceva nou.

Acest din urma grup (desemnati de cercetatori drept materialisti sau "vreau-mai-mult") era, in ceea ce priveste nivelul de fericire personala, in urma celor multumiti cu ceea ce posedau deja.

Sursa: Telegraph