Si fetitele de cimpanzei prefera papusile

28 12. 2010, 13:37

Cercetatorii din cadrul Universitatii Harvard au observat cu stupoare ca tinerele femele ale comunitatii de cimpanzei din Kanyawara, Parcul National Kibale din Uganda, se foloseau de bete diverse transpuse in rolul de papusi surogat.

Micile femele ingrijeau si protejau betele ca si cum ar fi fost niste femele adulte care isi cresc puii. Acest tip de comportament a fost foarte rar observat la masculi, fiind in schimb caracteristic pentru femelele imature.

Comportamentul de joaca cu papusi la cimpanzei era cunoscut oamenilor de stiinta, care il observasera in cadrul comunitatilor de cimpanzei din parcuri si gradini zoologice. Din acest motiv, cercetatorii au crezut, initial, ca acest tipar se datora stresului de captivitate, cand puii cimpanzeilor se joaca cu diverse obiecte pentru a-si consuma energia si a se elibera astfel de stresul datorat custilor si zonelor imprejmuite.

Cu atat mai mare a fost surpriza cercetatorilor care au observat si descris acest fenomen, foarte frecvent, se pare, si in sanul comunitatilor de primate care traiesc libere in Natura.

Sursa: National Geographic