Oamenii de Neanderthal mancau friptura cu “garnitura” de legume

28 12. 2010, 13:52

Presupusa dieta carnivora a oamenilor de Neanderthal a dat nastere si unei teorii asupra disparitiei acestora - neaderthalienii ar fi fost "inlocuiti" de specia Homo sapiens, care nu se baza exclusiv pe carne, ci avea o dieta mai diversificata, ceea ce a ajutat-o sa extraga mai multa hrana din mediul inconjurator si sa se adapteze mai bine unor conditii dificile.

Insa nici oamenii de Neanderthal nu erau carnivorii inraiti pe care ni-i imaginam.

Studiind fosile descoperite in situri paleontologice din Irak si Belgia, cercetatorii de la Universitatea George Washington, SUA, au ajuns la concluzia ca neanderthalienii consumau si cantitati apreciabile de plante.

Oamenii de stiinta au analizat tartrul depus pe dintii fosilizati si au descoperit prezenta a numeroase microfosile vegetale - granule de amidon provenind din graminee salbatice, radacini si tuberculi, curmale si leguminoase.

Mai mult decat atat, caracteristicile amidonului identificat arata ca respectivele alimente fusesera gatite.

In schimb, nu au fost gasite dovezi care sa arate ca neanderthalienii ar fi folosit unelte pentru maruntirea/macinarea hranei vegetale; in opinia cercetatorilor, acesta ar fi un indiciu ca oamenii de Neaderthal nu practicau agricultura.

Sursa: CBC