Epidemia de obezitate “ataca” pensionarii

30 12. 2010, 11:42

In 2009/2010, 1.102 pacienti (cu varsta de 60-74 ani) au ajuns la spital ca rezultat direct al excesului ponderal; in 2004/2005 doar 118 prsoane s-au aflat in aceasta situatie.

Iar aceste cifre sunt departe de a exprima exact realitatea, deoarece ele includ doar pacientii carora li s-a pus, la internare, diagnosticul "obezitate".

In realitate, mii de persoane sunt internate, anual, ca urmare a unor afectiuni favorizate de obezitate: boli cardiace, atacuri vasculare cerebrale, diabet si unele tipuri de cancer; chiar daca diagnosticul "oficial" - cel trecut in fisa - nu este cel de obezitate, legatura dintre aceste afectiuni si excesul ponderal este neindoielnica.

Reprezentanti ai autoritatilor britanice in domeniul sanatatii au descris drept "dramatica" aceasta crestere a numarului de cazuri de obezitate in randul pensionarilor.

Una dintre cauze ar fi nivelul de trai mai scazut al acestora, comparativ cu media populatiei; pensiile mici ii fac pe oameni sa recurga la alimente ieftine, in general nesanatoase, cu continut mare de sare si zahar.

Dar si lipsa exercitiului fizic - ce devine tot mai dificil pe masura ce greutatea corporala creste - contribuie mult la aparitia problemelor de sanatate - inclusiv obezitatea - la oamenii de varsta a treia.

Opinia reprezentantilor Forumului National pentru Obezitate, din Marea Britanie, a fost ca pensionarii "trebuie sa se straduiasca mai mult" pentru a ramane in forma si a evita spitalizarile datorate - direct sau indirect - obezitatii.

Sursa: Mail Online