Ce au de-a face renii cu brazii de Craciun?

31 12. 2010, 00:00

Doua studii independente - unul realizat in Finlanda, altul in padurile Canadei - au aratat ca renii (care traiesc atat in Eurasia, cat si America de Nord) au un rol important in ecosistemele arctice.

Pasunarea terenurilor de catre reni influenteaza structura solului - sarac in nutrienti - din taiga, astfel incat, pe termen lung, acesta pierde mai putin carbon decat solul din regiunile unde nu exista reni.

De asemenea, renii consuma cantitati mari de licheni, impiedicand astfel lichenii sa se dezvolte excesiv si sa sufoce vegetatia. Alaturi de licheni, pot creste, astfel, muschi si plante cu frunze vesnic verzi, printre care pinul scotian si alte specii de conifere.

Renii, au prin urmare, un rol important in pastrarea echilibrului ecologic in aceste ecosisteme.

Specialistii de la Institutul Finlandez de Cercetari Silvice si de la Universitatea Cornell, SUA, afirma, pe aceasta baza, ca protectia renilor este mai necesara ca oricand.

In America de Nord, efectivele unor populatii au scazut chiar cu 90%; in mai multe provincii canadiene, numarul renilor s-a redus cu 40-60%, din cauza dezvoltarii industriale, care distruge habitatul speciei.

Renii reprezinta, de asemenea, un element important in cultura populatiilor indigene nord-americane din zona Arcticii (inuitii), motiv pentru care specialistii americani au sugerat ca programele de protectie sa fie realizate cu ajutorul acestor populatii, care cunosc profund caracteristicile renilor si problemele acestei specii.

Sursa: Discovery News