Prima pagină D:News

“Ceasul molecular” al proceselor biologice

Redactia Descopera.ro | 01.03.2011 | ● Vizualizări: 846
“Ceasul molecular” al proceselor biologice     proces biologic, ritm circadian, lumina, mecanism + zoom
Galerie foto (1)

Mecanismele moleculare specifice ale reglarii ritmurilor circadiene, capabile sa influenteze o gama larga de procese, de la ciclul somn-veghe si pana la dezvoltarea tumorilor, au fost clarificate in urma unui studiu condus de Aziz Sancar de la UNC School of Medicine, ale carui rezultate au fost publicate recent in revista “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Dupa cum se stie, ritmurile circadiene sunt schimbari fizice, mentale si comportamentale care urmaresc alternanta zi-noapte. De multa vreme, cronobiologii au identificat genele care regleaza aceste ritmuri la fiinta umana, la soareci, la drosophila melanogaster si numeroase alte organisme; totusi, pana acum erau necunoscute mecanismele in virtutea carora acestea interactioneaza cu lumina ambientala.
In urma cu 15 ani, tot Aziz Sancar a descoperit o proteina umana, denumita criptocrom, care reprezinta o componenta fundamentala a "ceasului molecular" al mamiferelor. Respectiva proteina a fost ulterior identificata si la drosophila, la insecte si la plante, si s-a dovedit ca la toate organismele are functia de a "reseta" ritmul circadian.

Utilizand ca model musculita de otet, de aceasta data cercetatorii au purificat criptocromul si au dezvoltat un test biochimic in masura sa arate cand si cum aceasta proteina isi transmite semnalele. "Acum reusim sa observam proteina in actiune: la musculite este suficienta o expunere a criptocromului la lumina albastra timp de o milisecunda pentru a putea examina mecanismul", a explicat Sancar.
Cu alte cuvinte, de-acum inainte, oamenii de stiinta pot urmari semnalele moleculare declansate de expunerea la lumina, si isi pot verifica pe un model plauzibil diferitele ipoteze cu privire la modalitatile de interactiune a luminii cu ritmurile circadiene. "Stim ca ele sunt foarte importante pentru procesele biologice, si acum noi am deschis calea in directia identificarii unor noi tinte terapeutice pentru o gama larga de dereglari, de la jet lag la depresie", a mai precizat seful echipei de cercetatori.


Sursa: Le Scienze