Prima pagină D:News

“Intelepciunea batranilor” a fost studiata stiintific

Redactia Descopera.ro | 01.03.2011 | ● Vizualizări: 603
“Intelepciunea batranilor” a fost studiata stiintific     varsta, inteligenta, emotie, empatie, batran, adult + zoom
Galerie foto (1)

Daca bunicii sunt mai intelegatori, mai grijulii si capabili sa dea sfaturi bune, este pentru ca inteligenta emotionala se dezvolta mult dupa varsta de 60 de ani, au descoperit oamenii de stiinta.

Oamenii varstnici sunt mai sensibili si mai empatici decat adultii tineri; de asemenea, sunt mai inclinati sa vada latura buna a lucrurilor, chiar in situatii stresante.

Cercetatorii de la Universitatea Berkeley, SUA, considera ca, in ultima parte a vietii, devenim mai interesati de acea latura a interactiunilor sociale legata de grija pe care si-o poarta oamenii unii altora, iar evolutia ne-a modelat sistemul nervos in acest sens, facandu-ne mai atenti si mai intelegatori fata de emotiile celorlalti.

Intr-un prim studiu, 144 de adulti - aflati in cel de-al treilea, al cincilea si al saptelea deceniu de viata - au fost rugati sa priveasca o suita de inregistrari video, unele neutre, altele triste sau chiar dezgustatoare; li s-a cerut apoi sa adopte o atitudine detasata si obiectiva, sa-si stapaneasca emotiile si sa incerce sa vada latura buna a situatiilor prezentate.

Studiind reactiile subiectilor, cercetatorii au constatat ca oamenii mai in varsta sunt capabili sa vada partea buna a lucrurilor in mult mai mare masura decat adultii tineri, care tind, mai degraba, sa-si indeparteze atentia de la lucrurile neplacute.

Intr-un alt studiu, specialistii au rugat 222 de participanti - cu aceleasi varste ca si in primul caz - sa priveasca filme foarte emotionante si triste, in vreme ce electrozi atasati de piele le masurau reactiile fiziologice.

Rezultatele au aratat ca oamenii varstnici reactioneaza mai profund la tristetea celorlalti; au un grad de empatie mai ridicat, fiind capabili sa resimta emotiile altora, ceea ce strange legaturile afective cu cei din jur.

Sursa: Mail Online