Privirea care ucide pleaca din ochii pilotilor britanici

05 01. 2011, 12:22

Denumita "Striker", casca cu ecran integrat marcheaza unul dintre cele mai importante progrese din domeniul capabilitatilor ofensive ale istoriei militare. Cu ajutorul noii tehnologii, un pilot nu trebuie decat sa-si concentreze privirea in directia unei alte aeronave si sa lanseze o racheta spre respectivul obiectiv vocal sau mental.



In timpul intrebuintarii castii, tintele se evidentiaza pe viziera pilotului, moment in care acesta le poate selecta prin comanda vocala si declansa focul. Atata vreme cat avionul inamic este in campul vizual - insemnand mai sus, mai jos sau in lateralele acestuia - o racheta poate fi orientata in directia sa.



Realizarea pune capat conceptului vechi de un secol al luptei aeriene, in care un avion trebuia sa se afle direct in spatele altuia pentru a-l asalta cu putere de foc. Casca Striker functioneaza prin intrebuintarea unor mici senzori optici, aflati in legatura cu alti senzori din carlinga. Casca a fost dezvoltata de compania britanica BAE Systems si supusa unor teste de zbor extinse cu avioanele Typhoon ale Fortelor Aeriene ale Coroanei.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: