Prima pagină D:News

Primele proteine artificiale au fost create

Redactia Descopera.ro | 01.11.2011 | ● Vizualizări: 476
Primele proteine artificiale au fost create     proteine, artificial, ADN, ARN + zoom
Galerie foto (1)

Proteine nou-noute, artificiale si inedite, care in laborator par a functiona precum cele din natura. Au fost inventate de cercetatorii de la Universitatea Princeton, New Jersey, Statele Unite.

In organismele vii, proteinele sunt sintetizate in ribozomi, organitele celulare granulare din citoplasma. Informatia necesara pentru fabricarea acestora este inscrisa in ADN si se afla in interiorul nucleului. ADN-ul este transcris de un ARN-mesager, care iese din nucleu si transporta informatia in ribozomi. Aici codul este citit si, la fiecare pasaj de trei litere, este asociat unui aminoacid, o proteina fiind formata din cel putin o suta de aminoacizi.

Dupa cum se arata in studiul publicat in revista Plos One, echipa de cercetatori condusa de Michael Hech, profesor de chimie la Universitatea Princeton, a creat pentru prima oara niste proteine functionale, dar diferite de cele care le permit organismelor terestre sa traiasca si sa reproduca. Oamenii de stiinta au inventat de la zero niste secvente de ADN inexistente in natura; au creat in acest fel circa un milion de proteine si dintre ele, Hecht a selectionat ulterior cateva molecule pe care le-a inserat in 27 de tulpini de E. coli, carora le "amutise" o parte din gene (circa 0,1% dintre cele necesare supravietuirii). In mod surprinzator, microorganismele au reusit sa creasca servindu-se de aceste noi, stranii masinarii moleculare.

Puse in conditii de stres ambiental, bacteriile din esantionul de control, lipsite de gene si fara noile proteine, au murit, in vreme ce restul au format colonii. Un rezultat cu atat mai surprinzator cu cat secventele introduse nu seamana deloc cu cele naturale.

Anul trecut, Craig Venter a creat prima bacterie sintetica si detractorii lui au atras atentia ca cercetatorul n-a facut altceva decat sa recreeze un genom deja cunoscut. Daca insa rezultatele obtinute la Princenton vor fi confirmate, este posibil ca urmatoarea bacterie artificiala sa fie ceva complet diferit de tot ceea ce cunoastem.
Sursa: Galileo

Tag-uri: proteine | artificial | ADN | ARN