Prima pagină D:News

O sticla mai rezistenta decat otelul

Redactia Descopera.ro | 01.13.2011 | ● Vizualizări: 990
O sticla mai rezistenta decat otelul     sticla, materiale, rezistenta + zoom
Galerie foto (1)

Materialul care se indoaie, dar nu se sparge, a fost realizat de cercetatorii americani.

Cercetatorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory din cadrul Departamentului de Energie al Statelor Unite si California Institute of Technology au pus la punct un nou tip de sticla, alcatuita dintr-un micro-aliaj metalic de paladiu cu fosfor, siliciu, germaniu si argent, care a demonstrat o rezistenta la impact superioara oricarui alt tip de material cunoscut. Secretul succesului acestui cocktail sta in faptul ca "plastifiaza" sticla, facand-o in masura sa reactioneze la stres indoindu-se, dar fara a se rupe.

Potrivit lui Robert Ritchie, seful acestui proiect, gratie dezvoltarilor viitoare, geamul metalic va fi imbunatatit; deja adaosul de argint la aliaj i-a crescut in mod semnificativ prestatiile si, mai ales, a permis realizarea unor placi de sticla cu o grosime mai mare. Cele cinci elemente din compozitia aliajului sunt toate indispensabile, a subliniat Ritchie, dar este mai ales paladiul cel care-i confera materialului rezistenta dorita, mai precis raportul ridicat de rigiditate al acestuia, in masura sa compenseze extrema fragilitate a sticlei. In plus, in prelucrarea la rece, paladiul (substanta similara argintului) ii sporeste si mai mult rezistenta si duritatea.

Deocamdata, noua compozitie se afla doar in stadiu experimental, dar este probabil ca intr-un viitor apropiat sa fie utilizata la realizarea produselor electronice de larg consum
Sursa: Corriere della SeraTag-uri: sticla | materiale | rezistenta

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI