Prima pagină D:News

"Ori suntem singuri in Univers, ori ne pregatim de razboi intergalactic"

Redactia Descopera.ro | 01.13.2011 | ● Vizualizări: 1884
"Ori suntem singuri in Univers, ori ne pregatim de razboi intergalactic"     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Atunci cand ia in considerare posibila existenta a vietii extraterestre, omenirea ar trebui sa se pregateasca pentru ce este mai rau, potrivit unui nou studiu: “ori suntem singuri, ori extraterestrii care, poate exista, sunt lacomi si infometati de resurse, exact ca noi”.

Potrivit unei cercetari recente, mai degraba speculativa, acestea sunt singurele doua posibilitati existente. Motivul concluziei este predictibilitatea evolutiei si faptul ca biosfere extraterestre ar produce creaturi inteligente asemenea noua, cu indemanare tehnologica si cu o permanenta si crescanda nevoie de resurse. Pe de alta parte, faptul ca nu ne-am intalnit inca, indubitabil, cu fiinte din alte lumi, ar putea insemna ca suntem singuri in Univers, mentioneaza studiul coordonat de Simon Conway Morris, de la Universitatea din Cambridge.

Trebuie totusi luata in considerarea vastitatea Universului, alcatuit din cel putin 100 de miliarde de galaxii. Nu este de neglijat nici faptul ca avem un sistem solar relativ tanar, comparativ cu restul Universului - 4,6 miliarde de ani versus 13,7 miliarde de ani. Asadar, in aceasta enormitate spatio-temporala, s-ar fi putut crea cu siguranta mai mult de o singura oportunitate ca civilizatii cu potential sa se nasca si sa evolueze. Chiar si asa, Conway crede ca distantele colosale care probabil ne-ar separa de aceste posibile fiinte nu ar trebui sa reprezinte un impediment de netrecut si, prin urmare, sunt sanse solide, chiar daca pare deprimant, ca ele sa nu existe.

Sunt insa si voci mai putin extremiste si vehemente privind chestiunea, cum ar fi cea a psihologului Albert Harrison, care acrediteaza cu ceva sanse si calea de mijloc. Harrison crede ca nu este in mod necesar inevitabil ca civilizatiile extraterestre sa avanseze la stadiul de imperialism interstelar, traversand Cosmosul strict in cautarea resurselor. Dealtfel, oameni de pe intreaga planeta par sa adere la perspectiva mai optimista a psihologului, dupa cum rezulta in urma sondarilor de opinii in tema.

Sursa: Space

Descopera lumea in care traiesti: