Padurile stravechi – cheia supravietuirii ursilor panda

13 01. 2011, 14:09

Oamenii de stiinta au studiat datele culese in timpul unui studiu la nivel national, realizat in perioada 1999-2003 de catre organismele chineze insarcinate cu administrarea padurilor.

Concentrandu-se asupra provinciei Sichuan - "patria" ursilor panda - specialistii au incercat sa afle ce elemente sunt asociate cu prezenta acestor animale.

Au aflat, astfel, ca este importanta nu doar prezenta bambusilor - care constituie 99% din hrana ursilor panda - ci si varsta arborilor. Dupa cum se pare, panda urias prefera padurile cu copaci batrani.

Cercetatorii nu cunosc, deocamdata, cauzele acestei preferinte; e posibil ca in asemenea paduri sa existe mai multe barloguri incapatoare, potrivite pentru nasterea puilor, sau o cantitate mai mare de lastaris de bambus, care formeaza stratul inferior de vegetatie din padure.

China a impus o serie de masuri menite sa asigure conservarea acestei specii periclitate (din care mai exista, se estimeaza, doar 2.500-3.000 exemplare in libertate). Astfel, a fost interzis comertul cu blana acestui animal; au fost infiintate rezervatii si a fost interzisa taierea copacilor in tot arealul ursilor panda.

Interdictia privind taierile urmeaza, insa, sa fie revizuita in acest an, motiv pentru care s-a recurs la studiul amintit.

Opinia oamenilor de stiinta este ca interdictia trebuie mentinuta; de altfel, ei sunt de parere ca este mai eficient, din punct de vedere economic, sa conservi padurile vechi existente, decat sa le tai si sa initiezi apoi noi programe de conservare pentru paduri secundare (paduri mai tinere, crescute pe locul celor taiate).

Sursa: BBC