Solutia la aviara? Puiul modificat genetic

15 01. 2011, 00:00

Un grup de cercetatori britanici de la Universitatile Cambridge si Edinburgh au reusit sa blocheze transmiterea virusului gripei aviare de la un pui infectat (care insa n-a scapat cu viata) la semenii lui.
Este o idee care ar putea constitui o alternativa la vaccinuri (administrate pasarilor in cazurile de infectii grave pentru protejarea crescatoriilor) si ar putea limita impactul economic cauzat de moartea acestora in timpul unei epidemii. Mai mult, s-ar putea reduce chiar riscul ca virusul aviarei sa sfarseasca prin a infecta si oamenii, cum de altfel s-a si intamplat in urma cu cativa ani, in sud-estul Asiei.

Pentru a obtine pasaret modificat genetic, cercetatorii britanici au introdus in ADN-ul acestora gena unei molecule "momeala", capabila sa se substituie unui important element care controleaza replicarea virusului. Mai exact, sistemul de replicare virala recunoaste aceasta molecula in locul genomului viral, se blocheaza, iar virusul inceteaza a se mai multiplica. Astfel, odata infectati cu virusul aviarei, puii se imbolnavesc, dar nu transmit infectia si celorlalte pasari, nemodificate genetic, aflate in aceeasi cusca cu ei.

Dupa cum au precizat in articolul publicat in revista Science, cercetatorii condusi de Laurence Tiley de la Cambridge si Helen Sang de la Edinburgh, molecula "momeala" functioneaza contra tuturor tipurilor de virusuri A.
Sursa: Corriere della Sera