Prima pagină D:News

Un “bunic” pentru T.Rex (video)

Redactia Descopera.ro | 01.17.2011 | ● Vizualizări: 214
Un “bunic” pentru T.Rex     T.Rex, dinozauri, carnivori, ierbivori + zoom
Galerie foto (1)

T. rex si toti membrii familiei dinozaurilor bipezi si carnivori au de-acum un nou stramos: Eodromaeus (Alergatorul de la Rasarit) avea o lungime de doar 2 metri si cantarea mai putin de 7 kg. Scheletul fosil al acestuia a fost descoperit in Argentina, in Valea Lunii, de o echipa coordonata de Ricardo Martinez de la Universitatea Nationala San Juan.

Descoperirea, anuntata intr-un articol publicat in revista Science, lanseaza noi scenarii legate de ascensiunea si raspandirea dinozaurilor in Triasicul Tarziu, in urma cu circa 230 milioane de ani.
Specialistii il considera pe Eodromaeus stramosul teropodelor in baza anumitor caracteristici anatomice: la analiza scheletului s-au remarcat la nivelul bazinului, al membrelor si al craniului, elemente primitive care se regasesc in anatomia tuturor dinozaurilor carnivori.

Studierea lui Eodromaeus si comparatia cu Eoraptor, un alt micut dinozaur pana azi considerat un teropod primitiv, a dus la concluzia ca acesta din urma este in realitate stramosul sauropodelor, al asa-numitilor dinozauri ierbivori. O dovedesc caracteristici anatomice precum narile largi si un dinte in plus in mandibula.Descoperirea lui Eodromaeus, noua clasificare de Eoraptor si analiza fosilelor gasite la Ischigualasto au demonstrat ca, in Triasicul Tarziu, dinozaurii deja dadeau dovada de o diversitate de forme compatibile cu diferitele obiceiuri motorii si alimentare; ceea ce slabeste teoria potrivit careia ascensiunea dinozaurilor ar fi legata de disparitia animalelor competitoare, care le-ar fi permis sa ocupe multe nise ecologice ramase vacante.

Sursa: Galileo

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI