Cea mai mare gaura neagra descoperita ne-ar putea inghiti Sistemul Solar

17 01. 2011, 13:26

Raza Schwarzschild - adica raza gravitationala, sau de actiune, din care nimic, nici macar lumina, nu poate scapa - a acestei gauri negre este de patru ori mai mare decat orbita planetei Neptun.

Fenomenul a fost observat in galaxia M87, cea mai mare si cea mai indepartata galaxie din Universul apropiat, aflata la aproximativ 50 de milioane de ani-lumina distanta de Terra. Specialistii cred ca aceasta gaura neagra ar putea reprezenta melanjul a sute de gauri negre mai mici amestecate de-a lungul timpului.

Imaginea ilustreaza eruptia unui super-vulcan galactic din masiva galaxie M87

Ca o comparatie, gaura neagra din centrul Caii Lactee este de 1.000 de ori mai mica decat M87. Oamenii de stiinta sunt entuziasmati referitor la noua descoperire, deoarece pana in prezent nu avem nicio dovada directa asupra existentei "orizontului de evenimente", ce reprezinta adevarata semnatura a gaurilor negre.

Dimensiunea colosala a acestei cauri negre, precum si telescopul foarte performant, de 8,1 metri, Frederick C. Gillett Gemini, al Observatorului Mauna Kea, din Hawaii, vor permite, probabil, observari directe ale felului in care forta gravitationala uriasa a lui M87 deviaza lumina de la cursul ei spre interiorul gaurii negre.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: