Zepelinul supercomputer va domina cerurile Afghanistanului

19 01. 2011, 12:23

Noul supercomputer militar va pluti la o altitudine de 6.000 de metri deasupra zonei de razboi, la bordul unui gigant zepelin-spion, care va intercepta orice miscare si orice transmisiune pe o raza de cativa kilometri de jur-imprejur.

Desigur, acest lucru va fi posibil numai daca un ambitios program in valoare de 211 milioane de dolari, denumit "Diavolul Albastru", va decurge conform planului. In acest moment, fuselajul "infricosator de mare" al dirijabilului abia urmeaza sa fie asamblat.

Avioanele Fortelor Aeriene Americane supravegheaza deja, cu ajutorul camerelor video, teritoriul afgan si asculta convorbirile telefoanelor mobile de aici. Dar acestea sunt sarcini executate secundar si deficitare in forma lor actuala.

De aceea, ideea din spatele Diavolului Albastru este aceea de a intrebuinta o multime de senzori diferiti, toti zburand in cadrul aceleiasi aeronave si comunicand intre ei constant.

Supercomputerul va centraliza datele si va coordona totul, orientand automat senzorii in directiile potrivite. Iar scopul final este acela de a le transmite aceste informatii precise trupelor de la sol in mai putin de 15 secunde.

Prima faza a proiectului Diavolul Albastru este deja in derulare. Spre finele anului trecut, patru mici avioane de pasageri modificate au fost transportate catre Afghanistan, si echipate cu echipamente de supraveghere.

Faza a doua - zepelinul - va fi considerabil mai mare si mai complexa. Dirijabilul mai usor decat un avion, construit de compania TCOM L.P., va fi mai lung decat un teren de fotbal (105 metri) si de sapte ori mai voluminos decat celebrul model de Balon Goodyear (40.000 de metri cubi). Va fi unul dintre cele mai mari aparate de zbor produse de la al Doilea Razboi Mondial si pana astazi, conform unor surse apropiate programului.

Fortele Aeriene SUA spera ca dimensiunile spectaculoase sa ii ofere dirijabilului suficient combustibil si heliu incat sa ramana in aer macar o saptamana pentru fiecare alimentare. Senzorii vor fi retractabili, printr-un sistem de culisare aflat la bord ce va conecta toate aparatele electronice.

In gama de dispozitive pentru interceptare din dotarea zepelinului vor intra aparate de ascultare, video-camere de zi si de noapte, relee de comunicare si receptoare pentru senzorii de la sol. Toata aparatura se va supune celor mai riguroase progrese tehnologice atinse.

Nu este greu de ghicit ca materialul total obtinut ar coplesi cu usurinta personalul care ar trebui sa il analizeze si mii de oameni ar fi necesari pentru o procesare eficienta. Totusi, supercomputerul suplineste acest efort. Avand o putere de calcul echivalenta cu cea a 2.000 servere single-core, acesta poate procesa pana la 300 de terabytes de date pe ora.

Asadar, in loc sa trimita tot materialul infanteristilor, asa cum fac majoritatea senzorilor folositi in prezent, procesoarele aeronavei vor compacta informatia, adaugand informatii precum locatia si ora. Trupele de la sol vor transporta un portal de comunicare cu supercomputerul, care la va transmite numai informatiile de care sunt interesati. Primul zbor al zepelinului supercomputer este programat pentru 15 octombrie 2011.

Sursa: Wired

Descopera lumea in care traiesti: