Venezuela are mai mult petrol decat Arabia Saudita

19 01. 2011, 13:24

Surpriza de proportii, care da peste cap atat jocurile de la bursa, cat mai ales planurile multinationalelor implicate in extractia si prelucrarea petrolului, a fost facuta publica intr-un anunt remis de Hugo Chavez, controversatul presedinte al Venezuelei.

Conform datelor detinute de OPEC, rezervele de petrol detinute de Arabia Saudita erau, la nivelul anului 2009, de circa 265 miliarde de barili. Insa in urma unor prospectari de ultim moment , efectuate de specialistii OPEC, la finele anului 2010, Venezuela detine nu mai putin de 297 miliarde de barili de petrol.

"Avem petrol suficient pentu urmatorii 200 de ani, noile zacaminte detin cu 41 % mai mult aur negru decat toate zacamintele cunoscute ale tarii mele", sutine Rafael Ramirez, Ministrul Industriilor si Energiei, intr-un comunicat de presa, preluat imediat de toate marile agentii de stiri.

Surprizele s-ar putea sa nu se sfarseasca, deoarce, in urma cu un an de zile, expertii din cadrul US Geological Survey estimau ca Venezuela detine peste 513 miliarde de barili de petrol, localizati in zacaminte care nu au fost inca identificate.

Singurele impedimente consta in faptul ca acest petrol este situat la mari adancimi si are o vascozitate foarte mare, extragerea si prelucrarea lui fiind mai costisitoare comparativ cu cea petrolului arab, care se gaseste la adancimi mici si este mai putin vascos.

"Ceea ce face guvernul venezuelean este sa isi ia libertatea de a presupune ca valabil un factor sporit de regenerare a petrolului care ar exista in subternaul tarii", declara Gustavo Coronel, un consultant in energie si fost membru executiv din departamentul de conducere al companiei petroliere Petroleos de Venezuela SA. Avizat, Coronel considera imposibila din punct de vedere tehnic o refacere atat de rapida a zacamintelor.

Sursa: Reuters

Descopera lumea in care traiesti: