Tricoul care îşi schimbă culoarea atunci când detectează aer poluat (VIDEO)

20 01. 2011, 13:41

Lui Nien Lam şi Sue Ngo le-a venit ideea ingenioasă cu ocazia participării la un curs de tehnologii vestimentare din cadrul programului de telecomunicatii interactive susţinut la Şcoala de Arte Tisch.

"Organele din trup sunt invizibile pentru noi, întocmai asemenea poluării şi altor ucigaşi tăcuţi din jurul nostru. Am dorit să dăm vizibilitate acestor factori, să-i aducem la suprafaţă. Este ca un semn de atenţionare pentru individ şi pentru toţi cei din jurul său", îşi justifică Lam, în varstă de 32 de ani şi Ngo, de 27 de ani, invenţia.


Principiul de funcţionare al pisei vestimentare tehnologizate este destul de simplu: un senzor pentru monoxid de carbon, de marimea unei fise, ataşat tricopului detectează emisiile poluante ale autoturismelor, fabricilor şi chiar ale ţigărilor.

Senzorul se află conectat la un mini-aparat de comandă programat sa trimită curenţi electrici prin tricou, încingând astfel firele care circulă pe sub "plămânii" - sau, în unele cazuri, "inima" - aplicaţi pe material.

Deoarece organele sunt confecţionate din ţesătură termocromă, care îşi schimbă culoarea atunci când este încălzită, venele albastre devin vizibile de fiecare dată când senzorul identifică toxine în aer.

Cuplul de inventatori speră să descopere o modalitate de producţie în masă ieftină a tricourilor, în a căror componenţă intră acum material - pentru o bucată - de aproximativ 60 de dolari. De asemenea, îşi doresc să organizeze grupuri care să le etaleze prin oraş şi, mai mult, execută deja teste pentru un tricou sensibil la alcool, ce se manifestă prin schimbarea culorii ficatului din material textil aplicat.

Sursa: Nydailyarticle

Descoperă lumea în care trăieşti: