Prima pagină D:News

Pestii stiu sa numere pana la 3

Redactia Descopera.ro | 01.22.2011 | ● Vizualizări: 86
Pestii stiu sa numere pana la 3     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pe baza ultimelor cercetari in domeniu, se pare ca pestii sunt mult mai inteligenti decat apreciaza majoritatea oamenilor. Astfel, pestii au fost observati in timp ce distingeau cu precizie diferentele dintre obiectele mari si cele mici, surpriza venind sub forma descoperirii abilitatii acestor vietati de a numara pana la 3.

Cercetatorii canadieni din cadrul Universitatii din Mississauga, Toronto, au ales pentru studiu celebrii pesti-inger, intalniti atat in marile tropicale, cat si in acvarii.

Pestii-inger sunt considerati printre cele mai inteligente specii de pesti de pe planeta, cercetatorii considerand, totusi, ca acestia nu sunt singurii pesti cu abilitati matematice.

"Situatia este cu adevarat una deosebita; ganditi-va ca avem de a face nu doar cu specii non-umane, dar, pe scara evolutiva, pestii sunt, cumva, inferiori tuturor celorlalte clase de vertebrate. Cu toate acestea, am observat ca stiu sa numere pana la 3, ceea ce, pentru niste animale cu creiere primitive, este o performanta de-a dreptul incredibila. Ganditi-va ca pana si in cadrul speciei umane, abilitatile matematice variaza extrem de mult in functie de individ. Am colectat deja date conform carora pestii-inger pot face operatii mult mai complexe decat numaratul pana la trei.

Am testat, bunaoara, unele exemplare care erau capabile sa faca diferenta intre 2 si 3, spre exemplu", declara Robert Gerlai, profesor de psihologie la Universitatea din Mississauga.

Sursa: MSNBC