Gaile au ajuns sa-si orneze cuiburile cu plastic

23 01. 2011, 00:00

Aparent, un cuib impodobit cu pungi, sacose, flacoane de sampon si alte recipiente de plastic este un simbol al succesului, deoarece, pe baza cercetarilor efectuate de ornitologi, cele mai mari colectii de plastic au fost observate in cuiburile cu cei mai multi pui, asezate in cele mai bune teritorii de vanatoare.

Ornitologii spanioli merg chiar mai departe, sugerand ca resturile plastice au rolul unui semnal vizual de alarma pentru celelalte gai, avertizandu-le pe acestea ca terenul de vanatoare a fost deja ocupat, iar perechea de gai instalata va da lupte crancene pentru apararea intregii zone in fata intrusilor din aceeasi specie.

"Fasiile si pungile de plastic albe functioneaza ca un avertisment pentru gaile care tranziteaza terenul respectiv. Este, daca vreti, cumva similar cu obiceiul oamenilor de a-si agata de poarta casei o placuta pe care scrie - Atentie ! Caine Rau!", declara dr. Fabrizio Sergio, cercetator in cadrul Parcului National Coto Donana, rezervatie aflata pe lista UNESCO a patrimoniului mondial.

Gaile negre sunt pasari rapitoare de talie medie, ce pot fi recunoscute dupa aspectul caracteristic al varfului cozii, de forma literei V. Sunt pasari migratoare care se hranesc, in principal, cu soareci, broaste, insecte si alte animale marunte.

Sursa: BBCNews