Incepe recensamantul leoparzilor siberieni

25 01. 2011, 13:27

Leopardul siberian, cunoscut si sub numele de leopard de Amur sau leopard manciurian, este cel mai rar reprezentant al panterinelor (felinele mari) din intreaga lume.
Conform penultimului recensamant, efectuat in iarna 2009-2010, mai putin de 40 de leoparzi siberieni mai supravietuiau in taigaua rusa.

Cercetatorii vor numara leoparzii folosindu-se de urmele lasate de acestia pe zapada, prin amplasarea a numeroase camere foto care se vor declansa cand felinele vor trece prin dreptul lor, precum si prin analiza ADN-ului extras din excrementele leoparzilor.

"Intregul proiect este sponzorizat de WWF si va fi efectuat de specialistii din cadrul Asociatiei Vanatorilor Okhotnadzor din Tinutul Primorie. Sunt vanatori de nadejde, care cunosc perfect teritoriul; in plus, sunt cu totii bucurosi sa participe la primul lor proiect ecologist. Expertii nostri vor lucra in taiga cateva zile, dupa care vom analiza datele obtinute", declara Serghei Aramilev, din partea reprezentantei WWF in Rusia.
In ciuda faptului ca leopardul siberian este un animal aflat in pragul extinctiei, braconajul continua sa faca ravagii.

Din anul 2002 pana in prezent, specialistii au descoperit blanurile si carcasele a 9 leoparzi ucisi in regiune, in timp ce alti doi au fost ucisi si vanduti dincolo de granita cu China.

Sursa: RiaNovosti