Ginghis Han “cel Verde”: a redat naturii mii de teritorii revendicate de om

27 01. 2011, 13:41

Liderul mongol care a pus bazele unui uriaş imperiu între secolele al XIII-lea şi al XIV-lea a contribuit la eliminarea a aproximativ 700 de milioane de tone de carbon din atmosferă, conform unui nou studiu.

Decesul a 40 de milioane de oameni a însemnat că suprafeţe vaste de câmpuri cultivate s-au preschimbat la loc în păduri abundente în arbori, care absorb dioxidul de carbon din atmosferă. Deşi metoda lui Ginghis Han nu poate fi luată drept exemplu de ambientalişti, iniţiativa lui ar putea fi primul caz antropic reuşit de răcire globală.



Se consideră eronat că impactul uman asupra climei terestre a început odată cu arderea la scară largă a zăcămintelor naturale din era industrială. Dar, în realitate, oamenii au început să influenţeze mediul cu mii de ani în urmă, prin transformarea vegetaţiei peisajului terestru atunci cânt au defrişat păduri întregi pentru agricultură.

Iar cele 700 de milioane de tone de carbon absorbite de vegetaţia rezultată în urma masacrelor lui Ginghis Han se echivalează, aproximativ, cu emisiile rezultate în urma utilizării petreolului la scară globală pe parcursul unui întreg an.



Studiul care l-a desemnat pe liderul mongol fruntaş pe lista "prietenilor naturii" a mai analizat şi alte episoade istorice sumbre pentru populaţii. Între acestea se numără Moartea Neagră din Europa, prăbuşirea dinastiei chineze Ming şi cucerirea Americilor. Conform cercetărilor, toate aceste evenimente au în comun refacerea pădurilor ca urmare a unei masive depopulări.

Între aceste situaţii, invazia sangeroasă a mongolului s-a distins mai ales prin longevitate şi acoperire; avansând continuu vreme de un secol şi jumătate, imperiul lui Han a ajuns să acopere în punctul de maximă răspândire 22% din suprafaţa Terrei. De aceea, Ginghis a reuşit sa elimine din atmosferă mai mult carbon decât orice alt cuceritor din istorie.

Sursa: Dailymail

Descoperă lumea în care trăieşti: