Prima pagină D:News

Plantele care detectează prezenţa explozibililor

Redactia Descopera.ro | 01.27.2011 | ● Vizualizări: 69
Plantele care detectează prezenţa explozibililor     plante, explozibil, TNT, clorofila + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii americani de la Universitatea din Colorado au modificat câteva plante astfel încât acestea sa reacţioneze - prin schimbarea culorii – la apariţia unei mici concentraţii de TNT în aer.

Plantele au fost programate să îşi micşoreze cantitatea de clorofila - pigmentul verde - din frunze, ca răspuns la prezenţa trinitrotoluenului (TNT), substanţa cea mai frecvent folosită pentru fabricarea explozibililor, în concentraţii mult mai mici decât cele ce pot fi detectate de câinii antrenaţi în acest scop.

Fenomenul duce la o uşoara decolorare a frunzelor, oferind, astfel, în opinia cercetătorilor, o modalitate simpla de detectare a substanţelor periculoase; specialiştii consideră că metoda ar putea fi folosita in regiunile de conflict, pentru protecţia soldatilor împotriva dispozitivelor explozive.

Deocamdată, modificarea de culoare are loc în câteva ore şi este destul de slabă. Obiectivele cercetătorilor sunt: mărirea vitezei reacţiei, astfel încat aceasta sa se producă într-un interval de ordinul minutelor, şi creşterea intensităţii schimbarii de culoare, astfel încât aceasta sa fie uşor vizibila si să poata fi interpretată fără echivoc.

Sursa: New York Times

Tag-uri: plante | explozibil | TNT | clorofila