Eugenia nazistă revine în Germania?

28 01. 2011, 12:45

Ca reacţie la acest fapt, cancelarul Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de mesajul încurajator pe care o asemenea decizie l-ar putea transmite în sensul "proiectării bebeluşilor" prin selectarea de către părinţi a unor caracteristici fizice ale acestora.

Şi într-adevăr, chestionaţi cu privire la această problemă, mulţi cetăţeni germani au răspuns că ar apela la eugenie pentru determinarea unor trăsături nerelaţionate cu boala ale copiilor lor, precum culoarea părului şi a ochilor, dar nu şi în vederea descotorosirii de embrionii cu probleme genetice.

În mod ironic, spun specialiştii, această alegere este complet opusă ideii de eugenie. Un astfel de proces implică tocmai selectarea embrionilor sănătoşi, neglijând orice problemă care nu ţine strict de funcţionalitate.

Eugenia înseamnă "naştere bună" şi se referă la alegerea embrionilor mai buni, mai sănătoşi. În niciun caz părul blond şi ochii albaştri nu se încadrează pe poziţii de criterii valide într-o asemenea triere.

"Iar tendinţa manipulării unor aspecte lipsite de importanţă ale copiilor, aşa cum este înfăţişarea exterioară, ar însemna fix repetarea greşelilor comise de nazişti, care au avut o concepţie a valorii complet eronată în această direcţie.

Determinarea unei înfăţişări de un anumit fel nu produce nici un fel de îmbunătăţire, în timp ce, cu siguranţă, alegerea unor copii sănătoşi îndreaptă cu certitudine nişte lucruri şi nişte destine", se menţionează într-un număr recent, din acest an, al prestigioasei publicaţii ştiinţifice Nature, care tratează chestiunea pe larg.

Sursa: Practical Ethics

Descoperă lumea în care trăieşti: