Prima pagină D:News

Malaezia foloseşte ţânţari modificaţi genetic pentru a stârpi febra Dengue

Redactia Descopera.ro | 01.29.2011 | ● Vizualizări: 517
Malaezia foloseşte ţânţari modificaţi genetic pentru a stârpi febra Dengue     febra Dengue, tantari, modificari genetice, sterilitate + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii malaezieni au eliberat 6.000 de ţânţari modificaţi genetic într-o pădure pentru a reduce numărul de victime ale febrei Dengue, în primul astfel de experiment efectuat în Asia.

Acest test intenţionează să deschidă calea pentru folosirea pe scară mai largă a ţânţarilor masculi din specia Aedes aegypti, modificaţi genetic pentru a fi sterili. Intenţia este ca aceştia să se cupleze cu femelele din aceeaşi specie, astfel oprind producţia de larve. Doar femelele Aedes aegypti pot răspândi febra Dengue, o afecţiune ce a făcut 134 de victime în Malaezia anul trecut.

Un experiment similar ce a fost condus în Insulele Cayman anul trecut - fiind prima dată când ţânţari modificaţi genetic au fost eliberaţi în natură după ani de experimente de laborator - a condus la o scădere bruscă a populaţiei de ţânţari în zona studiată de cercetători.

Planul nu este fără controverse. Un număr de activişti de mediu din Malaezia spun că experimentul ar putea avea consecinţe neprevăzute, precum apariţia unor specii necontrolabile de ţânţari mutanţi. Criticii mai susţin că este posibil ca experimentul să ducă la crearea unui vacuum în ecosistem, care ar putea fi speculat de o altă specie de insecte, ce ar putea aduce alte boli.

Guvernul a încercat să liniştească temerile enunţate de critici, anunţând că experimentul are loc pe o scară redusă. "Nu ne vom grăbi să eliberăm ţânţari modificaţi genetic pe scară largă", au spus autorităţile.

Alături de cei 6.000 de ţânţari modificaţi genetici, alţi 6.000 de masculi au fost eliberaţi în aceeaşi pădure nelocuită. Aceştia nu au fost modificaţi genetic, urmând să fie un punct de reper pentru cercetători.

Experimentul a fost anunţat de guvernul malaezian abia după încheiere. Eliberarea ţânţarilor a avut loc pe 21 decembrie, iar pe 5 ianuarie toţi ţânţarii au fost ucişi cu insecticid, la "finalizarea cu succes a experimentului". Institutul de Cercetări Medicale a anunţat că nu intenţionează să conducă un experiment similar până când nu vor termina de analizat rezultatele acestuia.

Metoda folosită de cercetătorii malaezieni a fost apreciată de specialiştii din alte ţări. "Este foarte probabil ca acest plan să fie eficace în lupta contra febrei Dengue, mai ales dacă va fi combinat cu alte metode de control biologic. Avem nevoie de instrumente noi. Tot ceea ce am încercat în ultimii 40 de ani nu a avut nici un impact", a declarat Duane Gubler, un profesor specialist în boli infecţioase la Universitatea Duke din Singapore.

"Folosirea unor insecte-masculi, modificate genetic pentru a fi sterilizate, a fost încununată de succes în alte ţări. În SUA, această metodă a dat roade împotriva muştelor care provocau boli la vaci. Iar activiştii de mediu nu au de ce să se îngrijoreze, deoarece ţânţarii modificaţi genetic mor foarte repede", a adăugat specialistul.

Numărul cazurilor de febră Dengue în Malaezia a crescut cu 52% între 2009 şi 2010, iar guvernul a fost nevoit să găsească metode inovatoare pentru a învinge această boală. Campaniile folosite în trecut nu au avut succes.

Febra Dengue este des întâlnită în Asia şi America de Sud. Simptomele includ febră, dureri ale încheieturilor şi greaţă, dar în anumite cazuri grave această boală duce la sângerări interne, blocarea sistemului circulator şi, în cele din urmă, la moarte. Febra Dengue nu are leac şi nici nu există un vaccin care să ajute la prevenirea sa.
Sursa: AP

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI