Prima pagină D:News

Pubertatea târzie creşte riscul de osteoporoză

01.31.2011 | ● Vizualizări: 349
Pubertatea târzie creşte riscul de osteoporoză     pubertate, osteoporoza, risc, sanatate, batranete, oase, inaltime + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători de la Saban Research Institute of Children's Hospital din Los Angeles a descoperit principalul factor care influenţează densitatea minerală a oaselor: vârsta la care copiii încep procesul de pubertate. Durata pubertăţii, în schimb, nu afectează densitatea oaselor.

Densitatea redusă a mineralelor în oase conduce la osteoporoză,boală care face ca oasele să fie mai fragile şi mai predispose lafracturi. În SUA, osteoporoza constituie o problemă importantă,costul tratamentului la nivel naţional, în 2010, ridicându-se la 10milioane de dolari. Peste 55% dintre americanii în vârstă de peste50 de ani suferă de această afecţiune.

Cercetarea realizată de specialiştii americani relevă faptul căpubertatea este un factor esenţial în dezvoltarea oaselor."În această etapă, oasele cresc în lungime şi densitate. Lafinalul pubertăţii, plăcile epifizeale se închid, moment din careoasele nu se mai pot lungi. În acel moment, adolescentul a atinsînălţimea sa maximă, cât şi masa osoasă maximă. Am observat căatunci când pubertatea începe mai devreme, masa totală a oaseloreste mai mare faţă de cea întâlnită la adolescenţii a cărorpubertate a început mai târziu", a explicat Dr. VicenteGilsanz, coordonatorul studiului.

Copiii scunzi apelează uneori la intervenţii medicale pentru aîntârzia pubertatea, încercând astfel să devină mai înalţi. Aceststudiu arată că prelungirea perioadei de creştere prin amânareapubertăţii are consecinţe neaşteptate la bătrâneţe.

Dat fiind că rata declinului masei osoase la maturitate este de1%-2% pe an, o creştere a masei osoase cu 10%-20% (ca urmare aintrării la o vârstă mai fragedă în etapa de pubertate) oferă oprotecţie de 10-20 de ani în plus în faţa osteoporozei.

Asociaţiapentru Prevenirea Osteoporozei din România oferă câteva sfaturipentru a ne proteja în faţa acestei boli.

Pentru tineri şi adolescenţi, se recomandă:
- Asigurarea unui aport adecvat de calciu (variază între 800 şi1300 mg pe zi, în funcţie de ţară şi vârstă)
- Evitarea dietelor stricte şi a carenţei de proteine
- Menţinerea aportului adecvat de vitamina D prin expunereasuficientă la razele solare şi prin alimentaţie
- Efectuarea de exerciţii fizice regulate
- Evitarea fumatului

Pentru adulţi, ASPOR recomandă aplicarea sfaturilor de maisus, la care se adaugă următoarele:
- Exerciţii fizice regulate cu impact (antigravitaţionale)
- Evitarea consumului excesiv de alcool
- Cunoaşterea propriilor factori de risc şi consultarea mediculuiîn vederea scăderii riscului de fracturi, dacă e cazul.

Sursa: Eurekalert