Pubertatea târzie creşte riscul de osteoporoză

31 01. 2011, 11:45

Densitatea redusă a mineralelor în oase conduce la osteoporoză, boală care face ca oasele să fie mai fragile şi mai predispose la fracturi. În SUA, osteoporoza constituie o problemă importantă, costul tratamentului la nivel naţional, în 2010, ridicându-se la 10 milioane de dolari. Peste 55% dintre americanii în vârstă de peste 50 de ani suferă de această afecţiune.

Cercetarea realizată de specialiştii americani relevă faptul că pubertatea este un factor esenţial în dezvoltarea oaselor. "În această etapă, oasele cresc în lungime şi densitate. La finalul pubertăţii, plăcile epifizeale se închid, moment din care oasele nu se mai pot lungi. În acel moment, adolescentul a atins înălţimea sa maximă, cât şi masa osoasă maximă. Am observat că atunci când pubertatea începe mai devreme, masa totală a oaselor este mai mare faţă de cea întâlnită la adolescenţii a căror pubertate a început mai târziu", a explicat Dr. Vicente Gilsanz, coordonatorul studiului.

Copiii scunzi apelează uneori la intervenţii medicale pentru a întârzia pubertatea, încercând astfel să devină mai înalţi. Acest studiu arată că prelungirea perioadei de creştere prin amânarea pubertăţii are consecinţe neaşteptate la bătrâneţe.

Dat fiind că rata declinului masei osoase la maturitate este de 1%-2% pe an, o creştere a masei osoase cu 10%-20% (ca urmare a intrării la o vârstă mai fragedă în etapa de pubertate) oferă o protecţie de 10-20 de ani în plus în faţa osteoporozei.

Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România oferă câteva sfaturi pentru a ne proteja în faţa acestei boli.

Pentru tineri şi adolescenţi, se recomandă:
- Asigurarea unui aport adecvat de calciu (variază între 800 şi 1300 mg pe zi, în funcţie de ţară şi vârstă)
- Evitarea dietelor stricte şi a carenţei de proteine
- Menţinerea aportului adecvat de vitamina D prin expunerea suficientă la razele solare şi prin alimentaţie
- Efectuarea de exerciţii fizice regulate
- Evitarea fumatului

Pentru adulţi, ASPOR recomandă aplicarea sfaturilor de mai sus, la care se adaugă următoarele:
- Exerciţii fizice regulate cu impact (antigravitaţionale)
- Evitarea consumului excesiv de alcool
- Cunoaşterea propriilor factori de risc şi consultarea medicului în vederea scăderii riscului de fracturi, dacă e cazul.

Sursa: Eurekalert