A fost descoperită predispoziţia „moleculară” la depresie

31 01. 2011, 11:44

Studiul, apărut în paginile revistei "Neuron", dezvăluie complicatele mecanisme moleculare asociate stresului cronic. "Mulţi indivizi expuşi unor evenimente stresante nu dau semne de depresie majoră, în timp ce alţii, aflaţi în aceleaşi condiţii cedează. Şi până acum, mecanismul molecular din spatele acestei susceptibilităţi la depresie, sau dimpotrivă, la adaptare, era foarte puţin înţeles", a comentat Yoshifumi Watanabe, cercetător la Yamaguchi University, Japonia, unul dintre autorii studiului.

În studiul lor, Watanabe şi colegii lui au utilizat două tulpini diferite de şoareci cu reacţii diferite la stresul cronic, pentru a descoperi mecanismele genetice asociate vulnerabilităţii la evenimente stresante. Ei au observat că, spre deosebire de şoarecii capabili să reziste la stres, cei vulnerabili dădeau dovadă de comportamente depresive atunci când erau expuşi chiar şi celui mai mic stres cronic. S-a dovedit că, soarecii vulnerabili la stres aveau un nivel mai scăzut de exprimare a genelor care codifică pentru factorul neurotrofic derivat din celulele gliale (GDNF). Factorii neurotrofici sunt cunoscuţi pentru importanţa lor în reglarea plasticităţii neuronale, fiind dovedită implicarea lor în mai multe forme de depresie.

Nivelurile reduse de exprimare a GDNF erau rezultatul metilării ADN-ului şi a modificărilor histonice; aceste modificări, denumite epigenetice, şi comportamentele depresive la şoareci, au fost compensate de cercetători printr-un tratament cu antidepresive.
Sursa: Le Scienze