Energia poate fi transmisă pe calea aerului prin raze laser

01 02. 2011, 12:33

Laserul, aţintit permanent, de la sol, înspre celulele fotovoltaice aplicate pe porţiunea inferioară a "Pelicanului", a alimentat continuu bateria dronei, menţinând-o în aer vreme de 12 ore şi 47 de minute, un interval fără precedent. Un sistem optic de urmărire a orientat permanent raza laser spre ţintă, creând un "experiment ştiinţific incitant", potrivit lui Michael Achtelik, operator german al Ascending Technologies, manufactorul "Pelicanului".

Celulele fotovoltaice convenţionale, obţinute din silicon, sunt proiectate încât să recolteze energie din frecvenţa de propagare a luminii solare. Totuşi, Laser Motive, creatorul sistemului laser din cadrul experimentului amintit, foloseşte celule speciale confecţionate din arsen şi galiu, elemente capabile de o mai eficientă captare a lungimilor de undă "aproape infra-roşii" ale razelor laser.

Panoul fotovoltaic montat sub "Pelican" are aproximativ dimensiunea unei tăvi de cafea. Jordin Kare, unul dintre fondatorii Laser Motive, este de parere că un laser similar ar putea furniza energie, în aceeaşi măsură ca şi dronei, chiar până la o altitudine de 20 km, daca panoul fotovoltaic ar fi de numai câteva ori mai mare. Tehnologia este puternic susţinută de NASA, deoarece agenţia spaţială speră să o poată folosi în viitor pentru alimentarea unui lift spaţial, care ar elimina folosirea aeronavelor pentru deplasarea diverselor echipamente pe orbita Pământului.

Sursa: Economist

Descoperă lumea în care trăieşti: