Religia Marelui Lebowski

02 02. 2011, 12:07

La distanţă de 13 ani, filosofia lui Jeffrey Lebowski, mai cunoscut sub apelativul de "Dude", protagonistul filmului "Marele Lebowski" al fraţilor Coen, interpretat de Jeff Bridges, a devenit manifestul unei noi mişcări religioase.

Fostul hippie Dude, care-şi petrece zilele jucând bowling cu prietenii şi consumând marijuana şi cantităţi mari de White Russian, este principala sursă de inspiraţie a "Church of the Latter-Day Dude", o religie laică care ridică în slăvi lenevia, încercând să-i îndepărteze pe oameni de frenezia şi insatisfacţiile vieţii moderne.

Religia Dudeismului, după cum se arată într-un lung reportaj publicat pe site-ul CNN, a fost fondată în 2005 de Oliver Benjamin, un jurnalist născut în 1968 la Sherman Oaks, lângă Los Angeles, care în prezent trăieşte la Chiang Mai, în Thailanda. Crescut în epoca "falsă şi materialistă a anilor `80", Oliver a vagabondat timp de mai mulţi ani prin lume, în căutarea sensului vieţii.

În 2005 a survenit şi "revelaţia", pe când se afla într-un bar din orăşelul thailandez Pai, urmărind împreună cu mai multe persoane filmul "Marele Lebowski". Oliver mai văzuse filmul şi se distrase copios, dar de această dată experienţa vizionării peliculei l-a exaltat. "M-am simţit ca şi cum aş fi văzut o poveste care îmi prezenta metoda de a face faţă dificultăţilor vieţii. A fost probabil filmul cel mai emoţionant şi mai distractiv văzut vreodată", a povestit el.

"Iluminat", Oliver s-a pus pe treabă, căutând adepţi şi finanţări, profitând de faptul că filmul fraţilor Coen are mii de fani în întreaga lume. În cele din urmă, jurnalistul nu numai că a reuşit să fondeze o religie în toată puterea cuvântului, dar în 2008 a publicat şi "Dudespaper", textul oficial al Dudeismului, iar anul următor, "The Tao Dude Ching", cartea-sacră a Bisericii.

După cum scrie pe site-ul oficial al mişcării religioase, "în forma lui oficială, dudeismul a fost organizat ca o religie doar recent, dar într-un anumit sens, a existat dintotdeauna"; urme ale acestuia pot fi găsite în filosofia lui Lao Tzu, Epicur, Heraclit, Buddha şi Iisus Hristos. "Noi susţinem că Marele Lebowski este o formă modernă de Taoism", a mai declarat Oliver, în opinia căruia, "taoismul este probabil religia cea mai filosofică din lume", deoarece, în forma sa tradiţională, nu are practic nicio dogmă sau regulă de conduită.

Sursa: Corriere della Sera