Şoarecii, folosiţi pentru controalele de securitate în aeroporturi

06 02. 2011, 00:00

Detectorul seamănă cu un scanner corporal, însă are 3 zone ascunse în care se află 8 şoareci special antrenaţi.

Şoarecii lucrează în ture de câte 4 ore, iar în testele efectuate până acum s-au dovedit a fi mai eficienţi decât scannerele cu raze X. De asemenea, şoarecii au avut o rată de succes mai mare decât cea a câinilor special antrenaţi în acest scop.

Şoarecii sunt antrenaţi ca atunci când detectează mirosul specific eliberat de droguri sau de explozibili să fugă într-o încăpere alăturată, această acţiune declanşând o alarmă.

Inventatorul sistemului, Eran Lumbroso, a explicat cum funcţionează acesta: "Pentru şoareci, este ca şi cum ar simţi prezenţa unei pisici şi ar fugi pentru a o evita. Sistemul nostru detectează «evadarea» şoarecelui".

Dispozitivul a fost testat anul trecut într-un mall din Tel Aviv. Dintre 1000 de clienţi ai mall-ului, 22 purtau dispozitive de test, cu «explozibili». Şoarecii au reuşit să-i identifice pe toţi.

Ideea ar putea deveni populară în rândul autorităţilor, mai ales că metodele actuale, ce implică scanarea corporală în detaliu, au întâmpinat reacţii negative din partea publicului, care consideră că aceste scannere invadează intimitatea personală.

Sursa: The Telegraph