Spectaculoasele stânci şi peşteri din Insula Staffa (FOTO)

07 02. 2011, 13:37

Remarcabila insuliţă, localizată la sud-vest de insula Ulva şi la jumătatea distanţei dintre Ross of Mull şi Insulele Treshnish, este una dintre cele mai mici din Hebridele Sudice.



Pe coasta estică a insulei Staffa se află Peştera Caprei şi Peştera Clamshell. A doua are o înălţime de zece metri, lăţimea de şase la intrare şi se întinde pe o lungime de aproximativ 45 de metri.



Pe ţărmul sud-vestic se află Peştera Barcă şi Peştera Mackinnon, conectată printr-un tunel la Peştera Cormorant. Dar atracţia principală din Staffa o reprezintă formaţiunile stâncose inedite şi Peştera Fingal, o mare grotă marină, localizată lângă vârful sudic al insulei, cu o înălţime de aproximativ 25 de metri, o lungime de 75 şi formată în stâncă din coloane hexagonale de bazalt .



Insula a fost cândva locuită, prin anii 1700, de aproximativ 16 oameni care trăiau acolo, dar în zilele noastre numai pescărişi şi turişti îi populează stâncile. Locul a devenit celebru spre finele secolului al 18-lea, în urma vizitării sale de către Sir Joseph Banks, urmat de alte personalităţi, precum Regina Victoria şi Prinţul Albert, Jules Verne şi Dr. David Livingstone, plus încă mulţi alţii.

Sursa: Amusingplanet

Descoperă lumea în care trăieşti: