E nesănătos să locuim foarte aproape de benzinării

07 02. 2011, 13:59

Măsurând nivelurile poluanţilor din aer în diferite părţi ale oraşului Murcia şi la trei benzinării, experţii de la Universitatea din Murcia au constatat că, în preajma benzinăriei, concentraţiile anumitor substanţe toxice, precum benzenul (despre care se ştie că favorizează apariţia cancerului) şi n-hexanul sunt mai mari decât mediile înregistrate, în general, în mediul urban, unde traficul auto este principala sursă de emisii poluante.

Poluarea crescută se datorează vaporilor de carburant, emişi în cursul operaţiunilor de încărcare şi descărcare a combustibililor, în timpul alimentării vehiculelor sau cu prilejul unor scurgeri accidentale.

Specialiştii afirmă că, din motive de protecţie a sănătăţii, între benzinărie şi locuinţe trebuie păstrată o distanţa minimă de 50 m.

Pentru siguranţă, ei recomandă chiar o distanţă de minumum 100 metri între staţia de benzină şi construcţii care adăpostesc persoane mai vulnerabile: spitale, şcoli, grădiniţe, locuinţe în care trăiesc oameni vîrstnici.

Sursa: Telegraph