Cum se transformă peisajul marţian (Video)

08 02. 2011, 12:13

Dezvăluirea a fost făcută de instrumentul HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), aflat la bordul sondei Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de la NASA, care luna viitoare va sărbători al şaselea an în jurul Planetei Roşii.

Regiunea, observată de HiRISE în cadrul unei intense campanii de studiere a emisferei boreale, realizată pe parcursul a doi ani marţieni (adică 4 tereştri), se află în jurul Polului Nord al planetei. Până acum, astronomii credeau că ar fi vorba despre un peisaj foarte static, unde dunele ar fi fost modelate în trecut, atunci când vânturile suflau cu mult mai multă intensitate. Cu toate acestea, filmările sondei marţiene au dezvăluit un peisaj aflat într-o mare transformare.

Printre principalii responsabili ai acestor variaţii se numără ciclul sezonier de anhidridă carbonică, care trece de la starea solidă (gheaţa uscată) la starea gazoasă, destabilizând nisipul dunelor şi provocând avalanşe. Un alt important "actor" în această scenă "vivace" pare a fi vântul, dar modelele atmosferei marţiene arată totuşi că viteza vântului nu este nici măcar suficientă pentru a ridica granule de pulbere; în plus, misiunile marţiene au arătat că aici vânturile puternice sunt foarte rare. "Este posibil însă ca timpul meteorologic la pol să favorizeze vitezele ridicate ale vântului", a declarat Candice Hansen de la Planetary Science Institute din Tucson, unul dintre autorii studiului.

În ansamblu, aceste mari variaţii de peisaj privesc circa 40% din zonele fotografiate de sondă. Variaţii morfologice la scări mai mici au fost observate în emisfera australă a planetei, iar cercetătorii se întreabă acum care ar putea fi analogiile între cele două emisfere. Ca atare, a fost programată o nouă serie de observaţii, concentrate pe ciclul anhidridei carbonice, unul dintre indiciile principale în explicarea aspectului variabil al dunelor de pe Marte. "Înţelegerea felului în care Marte se transformă în prezent este un prim pas crucial pentru înţelegerea proceselor planetare fundamentale şi a felului cum se modifică planeta în timp", a precizat Alfred McEwen, co-autor al studiului.

Sursa: Galileo