Din cauza proiecţiei Mercator, nu ne dăm seama cât de mare e Africa!

10 02. 2011, 11:53

Pentru a arăta dimensiunile reale ale Continentului Negru, Krause a creat o hartă intitulată "The True Size of Africa". Pe aceasta, designerul arată că pe suprafaţa Africii ar încăpea, simultan, SUA, China, India şi o bună parte a Europei. Şi cei de la The Economist au realizat o hartă similară, în care se observă că SUA, China, Mexicul, India şi Europa de Vest la un loc ocupă o suprafaţă cât cea a Africii.

De ce nu ne dăm seama de adevăratele dimensiuni ale Africii? Din cauza proiecţiei Mercator. Realizată de geograful flamand Gerardus Mercator la 1569, această proiecţie este şi astăzi printre cele mai populare din lume.

O sferă nu poate fi reprezentată într-un plan drept fără a fi distorsionată într-un fel sau altul, astfel că toate proiecţiile sunt într-o oarecare măsură inexacte. Unele proiecţii reprezintă cu acurateţe dimensiunile ţărilor, dar distorsionează distanţele. Alte proiecţii reproduc cu acurateţe formele ţărilor, dar distorsionează suprafaţa pe care acestea se întind.

Proiecţia Mercator este foarte utilă navigatorilor, pentru că redă fidel unghiurile. Dezavantajul ei este că distorsionează formele şi dimensiunile întinderilor de uscat foarte mari, iar distorsionarea devine mai accentuată spre poli. Astfel, în proiecţia Mercator, Africa pare a fi la fel de mare precum Groenlanda, deşi este de fapt de 14 ori mai mare decât aceasta.



În proiecţia Lambert, ce reprezintă cu acurateţe dimensiunile întinderilor de uscat, diferenţa dintre Africa şi Groenlanda este vizibilă:



Iată harta Africii, în viziunea lui Kai Krause (click pentru mărire):



Sursa: The Economist