Prima pagină D:News

Urmaţi colacul zburător, vă rog!

Redactia Descopera.ro | 02.10.2011 | ● Vizualizări: 48
Urmaţi colacul zburător, vă rog!     informatică, colac, balon, senzor, pervasive computing + zoom
Galerie foto (1)

Cu toţii ştim cît de greu e să te descurci, uneori, într-o clădire de birouri foarte mare şi plină de coridoare încâlcite ca într-un labirint. Ai nevoie de un ghid, iar în curând, sarcina de a te conduce ar putea reveni unui… colac zburător.

Dispozitivul, numit "blimp", a fost construit pornind de la un obiect gonflabil simplu - un balon folosit pentru decoraţiuni la petreceri -, modificat prin adăugarea a trei elice care îi asigură deplasarea şi a unor dispozitive de control al mişcării.

Senzorii cu infraroşu detectează obstacolele, iar un senzor de presiune, un accelerometru şi o busolă detectează înălţimea la care zboară obiectul, viteza şi direcţia mişcării.

"Blimp"-ul poate naviga în siguranţă, graţie unei reţele de senzori wireless, prin care face schimb de date cu senzorii încastraţi în pereţii clădirii.

Acest model se înscrie în câmpul de studiu al inteligenţei artificiale, reprezentând domeniul numit pervasive computing, ce descrie integrarea dispozitivelor electronice şi informatice în viaţa de toate zilele.

Invenţie a unui student la aeronautică de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia, colacul zburător este testat, în prezent, la Centrul de Cercetări pentru Tehnologii Avansate din Brisbane, având sarcina de a conduce vizitatorii, pe coridoarele instituţiei, până la biroul ori laboratorul unde doresc să ajungă.

Sursa: FOXNews