Prima pagină D:News

Viaţa în „gaşcă” este stresantă pentru corbi

02.11.2011 | ● Vizualizări: 270
Viaţa în ”gaşcă” este stresantă pentru corbi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Ultimele cercetări asupra vieţii sociale a corbilor au scos la iveală că păsările care trăiesc în grupuri alcătuite din exemplare juvenile sunt mai stresate decât cobii care şi-au găsit o pereche.

Noile descoperiri contrazic teoriile anterioare care susţin cătraiul în perechi teritoriale este mai solicitant din punct devedere energetic decât viaţa într-o colonie.

În prezent, specialiştii susţin că stresul poate deveni factorulprincipal al maturizării corbilor, de la nivelul social de grup, lacel de cuplu.

Tinerii corbi trăiesc de obicei în grupuri mari şi îşi împartastfel hrana în comun.Pe de altă parte, corbii adulţi formează perechi, uneori peviaţă, şi îsi apără în mod agresiv teritoriul de alţi corbi.

Mai multe mostre de găinaţ recoltate de la corbii care trăiescatât în perechi, cât şi în grupuri, pe teritoriul RezervaţieiBialoweza din Polonia, au scos la iveală faptul că excrementelepăsărilor juvenile care trăiau în grupuri prezentau un nivel multmai ridicat al hormonilor de stres (corticosteroni), comparativ cucorbii adulţi care trăiau în perechi.

Sursa: BBCNews