Mustaţa: Secretul sex-appeal-ului dropioilor

12 02. 2011, 00:00

"Masculii cei mai grei, în condiţie fizică ideală, ţin cu tot dinadinsul ca ceilalţi pretendenţi la haremul de femele, să ştie cât sunt ei de puternici. Astfel se evită luptele sîngeroase. Masculii cu penele lor lungi de sub cioc, asemănătoare unor mustăţi albe şi ţepene, transmit potenţialilor rivali semnalul vizual de intimidare, aşa ca eventualele lupte sunt evitate din start", declară Juan Carlos Alonso, cercetător în cadrul Muzeului Spaniol de Ştiinţe ale Naturii.

În trecut, din nefericire, tocmai masculii dominanţi, cu mustăţi proeminente, erau căutaţi special pentru a fi împuşcaţi de către vânători. Acestă practică negativă a dus la dispariţia celor mai impozante specimene, eliminând astfel tocmai masculii cu cel mai bun material genetic.

Dimorfismul sexual în favoarea masculiilor la dropii este cel mai pronunţat între toate speciile de păsări. Acesta înseamnă că la dropii avem cei mai mari masculi comparativ cu cele mai mici femele.
Acest dimorfism sexual, foarte pronunţat, este rezultatul selectiei sexuale spcifice amplifică competiţia anuală între masculi pentru accederea într-un loc superior al ierarhiei sociale.



Sursa: BBCNews