Prima pagină D:News

UE interzice 6 substanţe chimice dăunătoare

Redactia Descopera.ro | 02.19.2011 | ● Vizualizări: 594
UE interzice 6 substanţe chimice daunătoare     substanţe chimice, toxic, vopsele, detergenţi, mediu, sănătate + zoom
Galerie foto (1)

Este vorba despre şase substanţe chimice dăunătoare pentru sănătatea umană şi pentru mediu, prezente în vopsele, detergenţi, ţesături, coperte de cărţi şi chiar în interiorul automobilelor, substanţe care vor trebui retrase de pe piaţă în circa 3-5 ani, în toate cele 27 state membre ale UE.

Decizia, luată de Comisia Europeană, reprezintă unul dintre primele efecte ale aşa-numitului "Reach", noul regulament pentru înregistrarea, evaluarea şi autorizarea substanţelor chimice, şi va avea un impact asupra mai multor sectoare, de la cel al cosmeticelor la construcţii şi industria auto, până la industria textilă şi a pielăriei.

Substanţele puse la index de Bruxelles (musk xylene, MDA, HBCDD, DEHP, BBP, DBP) sunt cancerigene, toxice, persistă în mediul înconjurător şi se acumulează în organismele vii. Nu vor mai putea fi vândute ca atare pe piaţă sau utilizate decât cu o autorizaţie specială pentru uz specific.

Potrivit lui Janez Potocnik, comisar UE pe probleme de Mediu, această decizie marchează "un pas important către o mai bună protejare a sănătăţii umane şi a mediului", în timp ce, în opinia lui Antonio Tajani, comisar pe probleme de Industrie, "va încuraja industria să dezvolte alternative şi să promoveze inovaţia".

Sursa: Corriere della Sera