Prima pagină D:News

Mai multă poluare=Ierni mai grele

02.24.2011 | ● Vizualizări: 238
Mai multă poluare=Ierni mai grele     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Diferenţele de presiune din rândul maselor de aer de deasupra Atlanticului de Nord au dus la intensificarea asprimii ultimelor ierni din Suedia. Un studiu recent efectuat de specialiştii Universităţii din Goteborg a descoperit că acest fenomen a fost amplificat de creşterea concentraţiilor de poluanţi din aer, datoraţi activitătilor umane.

Iernile din Nord-Vestul Europei sunt puternic influenţate deOscilaţia Nord Atlantică (care constă în diferenţele de presiuneale maselor de aer de deasupra Atlanticului).

Acest fenomen complex influenţează clima din Islanda până înInsulele Azore. Dar când Oscilaţia Nord Atlantică intră în fazănegativă, cum a fost în ultimele două ierni, efectele sale pot fisimţite chiar şi în sudul Europei.

" Am studiat modul în care concentraţiile crescute de oxizi denitrogen( No şi NO2) influenţează masele de aer, deoarece bănuiamcă există o legătură între poluare şi asprimea iernilor. Amdescoperit cu surprindere ca ultimele ierni deosebit de grele, audus la deterioarea considerabilă a calităţii aerului din Goteborg.Datorită particularităţii climei locale a oraşului nostrucaracterizată prin presiunea scăzută a aerului şi vânturiputernice, poluanţii din aer se disipă mult mai rapid sub influenţacurenţilor de aer", susţine Maria Grundstrom, cercetător în cadrulUniversităţii din Goteborg.

Sursa: ScienceDaily