Prima pagină D:News

Mai multă poluare=Ierni mai grele

Redactia Descopera.ro | 02.24.2011 | ● Vizualizări: 291
Mai multă poluare=Ierni mai grele     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Diferenţele de presiune din rândul maselor de aer de deasupra Atlanticului de Nord au dus la intensificarea asprimii ultimelor ierni din Suedia. Un studiu recent efectuat de specialiştii Universităţii din Goteborg a descoperit că acest fenomen a fost amplificat de creşterea concentraţiilor de poluanţi din aer, datoraţi activitătilor umane.

Iernile din Nord-Vestul Europei sunt puternic influenţate de Oscilaţia Nord Atlantică (care constă în diferenţele de presiune ale maselor de aer de deasupra Atlanticului).

Acest fenomen complex influenţează clima din Islanda până în Insulele Azore. Dar când Oscilaţia Nord Atlantică intră în fază negativă, cum a fost în ultimele două ierni, efectele sale pot fi simţite chiar şi în sudul Europei.

" Am studiat modul în care concentraţiile crescute de oxizi de nitrogen( No şi NO2) influenţează masele de aer, deoarece bănuiam că există o legătură între poluare şi asprimea iernilor. Am descoperit cu surprindere ca ultimele ierni deosebit de grele, au dus la deterioarea considerabilă a calităţii aerului din Goteborg. Datorită particularităţii climei locale a oraşului nostru caracterizată prin presiunea scăzută a aerului şi vânturi puternice, poluanţii din aer se disipă mult mai rapid sub influenţa curenţilor de aer", susţine Maria Grundstrom, cercetător în cadrul Universităţii din Goteborg.Sursa: ScienceDaily