Prima pagină D:News

Banda de alergare anti-gravitaţională creată de NASA, secretul sportivilor (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 03.14.2011 | ● Vizualizări: 735
Banda de alergare anti-gravitaţională creată de NASA, secretul sportivilor (VIDEO)     banda de alergare, anti gravitatie, nasa, sport, sportivi + zoom
Galerie foto (1)

O bandă de alergare proiectată de doi ingineri ai NASA este cel mai nou instrument folosit de sportivii profesionişti pentru a reveni mai repede pe teren după accidentări.

Banda de alergare intitulată Alter-G foloseşte o cameră cu aer comprimat pentru a crea un efect de "anti-gravitaţie", ridicând practic o persoană. Astfel, pacientul poate alerga fără a mai pune presiune pe încheieturi, facilitând procesul de refacere.

Echipele de fotbal american au început deja să folosească această bandă de alergare pentru a obţine recuperarea mai rapidă a jucătorilor accidentaţi. Un exemplu este Jim Leonhard, jucător la New York Jets, care poate să continue să alerge cât aşteaptă să i se refacă tibia. "A avut un impact imens asupra mea. Nu aş fi putut alerga afară, accidentat fiind, dar pot graţie acestui sistem", a declarat el.

Pacienţii trebuie să intre până la brâu în camera creată deasupra benzii de alergare, apoi aceasta este sigilată şi umplută cu aer comprimat. Presiunea aerului poate fi ajustată, schimbându-se astfel greutatea cu care corpul pacientului apasă pe bandă.

În NBA 18 echipe au achiziţionat această bandă, iar în NFL 9 cluburi o folosesc.

Banda anti-gravitaţională a fost concepută la un centru de cercetare al NASA în anii 1980, pentru a contracara efectul de pierdere a densităţii oaselor ce se întâlnea la astronauţii ce petreceau mult timp în spaţiu. Apoi, tehnologia a fost implementată şi în spitale ca terapie de recuperare după operaţii. Astăzi, aparatul poate fi cumpărat pentru 31.000$.

Iată cum funcţionează:

Sursa: Wall Street Journal