Un laser ar putea distruge deşeurile spaţiale

17 03. 2011, 00:00

În ultimul timp, resturile spaţiale ce orbitează în jurul Pământului au devenit o problemă alarmantă.

Acum doi ani, un satelit al companiei Iridium Communications din Virginia s-a ciocnit cu un satelit rusesc. În urma impactului, au rezultat peste 1.700 de bucăţi de gunoi spaţial. Această întamplare a contrazis teoria "big sky", care spunea că spaţiul este mult prea vast pentru a exista şansa unei coliziuni.

Totodată, analiştii şi-au exprimat temerile legate de o posibilă ciocnire în lanţ, ce s-ar putea declanşa dincolo de o anumită densitate critică a obiectelor de pe orbita Terrei - fenomen numit sindromul Kessler.

De aceea, NASA a propus construirea unui laser care ar putea vaporiza bucăţi de resturi spaţiale. Ca o reacţia la această idee, au apărut zvonuri care susţineau că aceste lasere ar putea fi folosite ca arme împotriva sateliţilor concurenţi.

Cercetătorul NASA James Mason afirmă, însă, că el şi colegii săi au creat un dispozitiv inofensiv. Ei propun folosirea unui laser cu putere medie, 5-10 kilowaţi, pentru a încălzi resturile spaţiale ceva mai mult decât o face lumina soarelui şi a le dezintegra.

Conform opiniei lor, orice rest spaţial care constituie un pericol ar putea fi detectat de un laser şi un telescop. Apoi, o echipă de tehnicieni ar activa laserul, ţintind asupra deşeului până l-ar distruge.

Cercetatorii afirmă că un astfel de laser ar fi suficient pentru a înlătura pericolele iminente şi a diminua semnificativ şansele producerii sindromului Kessler.

Sursa: Wired