Retrăieşte zborul lui Gagarin în spaţiu! Urmăreşte documentarul integral! (VIDEO)

12 04. 2011, 01:00

Pentru a sărbători 50 de ani de la realizarea zborului astronautului rus, a fost creat site-ul FirstOrbit, unde se poate viziona sau descărca filmul montat de Doctorul Chris Riley.

Deşi nu există o filmare realizată de la bordul navei spaţiale, ci numai înregistrări audio, s-a realizat o combinare între fragmentele audio şi cele video recepţionate de la bordul unei staţii spaţiale. Astfel, s-a dorit crearea unui film ce ne poate explica emoţiile pe care le-a avut Yuri Gagarin când a văzut pentru prima dată Pământul din spaţiu. "Când combini aceste imagini cu ceea ce el a putut vedea cu emoţia şi tremurul vocii lui, rezultatul este uimitor", a declarat Chris Riley.

Yuri Gagarin a devenit primul om care a zburat deasupra atmosferei Pământului după ce a terminat misiunea ce a început cu decolarea de pe cosmodromul de la Tyuratam (acum cosmodromul de la Baikonur), în Kazahstan, pe data de 12 aprilie 1961, la ora 07:08 GMT.

Zborul de 108 minute al astronautului s-a desfăşurat deasupra Republicii Sovietice, deasupra Oceanului Pacific, peste Strâmtoarea Magellan din America de Sud, deasupra Oceanului Atlantic şi pestre Africa, după care a reintrat în atmosferă şi de a începe coborârea spre sol în apropierea oraşului Engels din sud-vestul Rusiei.

Priveliştea pe care ar fi văzut-o Yuri Gagarin în 1961 a fost înregistrată de Staţia Spaţială Internaţioanală (ISS). Între imaginile captate de către platforma spaţială şi cele văzute pe viu de Yuri Gagarin nu este însă o asemănare perfectă. Astronautul a zburat mult mai aproape de poli decât poate să o facă ISS. De asemenea, nici norii nu se află în aceeaşi poziţie ca în urmă cu 50 de ani.

Cu toate acestea, echipa care a lucrat la această producţie speră să fi reuşit să reproducă senzaţia pe care a simţit-o Gagarin în 1961.

Doctorul Riley afirmă că a fost destul de greu să realizeze o producţie în laboratorul spaţial. "Condiţia pe care eu am pus-o a fost aceea de a putea filma în acelaşi moment al zilei când Gagarin a văzut respectiva zonă a Pământului, pentru a avea Soarele în acelaşi unghi. Iar ocazia pentru a realiza acest lucru apare o dată la şase săptămâni", a declarat acesta.

Director de imagine al proiectului a fost Paolo Nespoli, astronaut al Agenţiei Spaţiale Europene care, în prezent, locuieşte la bordul staţiei. Pentru FirstOrbit, el a instalat o cameră în Cupola staţiei, unde se găsesc şapte ferestre, inclusiv una care are un diametru de 80 cm şi care are o viziune perfectă a Pământului.

Nespoli şi ceilalţi astronauţi aflaţi la bord porneau camera de fimat de fiecare dată când nava spaţială ajungea deasupra unor porţiuni ale Pământului peste care a trecut şi Gagarin.

Filmuleţul astfel înregistrat a fost montat cu înregistrările video efectuate în capsula lui Gagarin şi s-a adăugat apoi coloana sonoră realizată de compozitorul Philip Sheppard.

Filmul a avut premiera astăzi, 12 aprilie 2011, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la primul zbor efectuat în jurul Pământului.

Urmăriţi documentarul în întregime:



Citeşte şi: La 50 de ani de la zborul istoric al lui Gagarin în spaţiu, noi detalii ies la iveală!

Sursa: BBC News