Frumuseţea aurorei boreale, cum nu aţi mai văzut-o până acum! (VIDEO)

27 03. 2011, 00:00

Fenomenul este văzut ca o strălucire difuză, o perdea ce se extinde de la este la vest şi care poate forma deseori arcuri care evoluează şi care îşi schimbă forma. Fiecare "perdea" este formată din multe raze paralele, direcţia razelor fiind dată de cămpul magnetic, astfel aurora boreală poate fi considerată "modele ale câmpului magnetic" al Pământului.

Cercetări ştiintifice au stabilit că aurora boreală apare în principal într-o regiune în formă de inel ce are o raza de aproximativ 2500 km şi este situată în jurul polului magnetic al Pământului. De altfel, aurorele nu au fost niciodată văzute în dreptul polului geografic al Pământului, loc situat la 2000 km distanţă faţă de polul magnetic.

Magnetosfera plantei este formată din cauza vânturilor solare care lovesc polul magnetic al Pământului. Această regiune a spaţiului terestru este plină de ioni acumulaţi de-a lungul timpului din vânturile solare. Perturbaţia acestor vănturi duce la mărirea fluxului de ioni, proces care duce la deplasarea ionilor de-a lungul liniilor de câmp, în cele din urmă ducând la schimbărilor formei aurorei boreale.

Doi fotografi au studiat de-a lungul timpului diferitele forme ale aurorelor şi au realizat, după o muncă de peste 6 luni, filmuleţe cu fenomenele extraordinare observate de ei în nordul Norvegiei.

Primul clip a fost realizat de fotograful norvegian Terje Sorgjerd, care a îndurat temperaturi de -25 de grade timp de o săptămână pentru a surprinde aceste imagini:

about:blank

Al doilea clip este realizat de către un alt fotograf norvegian, acesta petrecând 6 luni în apropiere de Tromsø, timp în care a tras 50.000 de cadre:

about:blank