Japonezii, mai buni în robotică pentru că nu au povara religiei creştine?

28 03. 2011, 12:44

Jean-Claude Heudin, cercetător la Universitatea din Paris, susţine că fragmetnul din Biblie din Ieşirea 20:4 ("Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! ") este cauza pentru care occidentalii consideră crearea vieţii în laborator, sau proiectarea roboţilor, un fel de încălcare a legilor morale.

Aceasta ar putea fi cauza pentru care, de-a lungul timpului, au apărut în cultură personaje precum Frankenstein sau Golem, sau diferite filme horror cu roboţi ca Terminator.

Heudin explică: "În cultura occidentală, prima reacţie în ceea ce priveşte viaţa artificială este negativă, pe când japonezii văd roboţii ca pe nişte potenţiali salvatori".

Fujiko Suda, fondatorul japonez al proiectului Kobo, este de părere că doctorul Heudin are perfectă dreptate în ceea ce priveşte cultura japonezilor de a accepta roboţii ca pe nişte companioni.

Atunci când a fost întrebat de ce majoritatea proiectelor dedicate proiectării de roboţi sunt desfăşurate în Japonia sau Coreea, nu în Europa sau Statele Unite, Fujiko Suda a răspuns "eu cred că este vorba de o diferenţă din punct de vedere religios. În Japonia, noi nu avem un un zeu care a creat omenirea. Atunci când creezi un robot şi el devine un zeu. Noi avem opt milioane de zei. Dumnezeu este peste tot şi în orice. Dacă există un robot în formă de om, pentru noi e doar un alt lucru din natură cu care lucrăm. Nu ne e frică de el".

Este adevărat faptul că în Japonia este cel mai mare utilizator de roboţi industriali din lume şi tot aici sunt creaţi majoritatea roboţilor humanoizi. Cu toate acestea, nu există studii majore care susţin această ipoteză, conform căreia religia ar influenţa proiectarea roboţilor.

Deşi este cu siguranţă o teorie interesantă, va trebui să rămână ca atare până când va fi analizată ştiinţific.

Sursa: Wired