Afrodiziacele naturale – care funcţionează şi care nu?

29 03. 2011, 12:44

"Afrodiziacele sunt folosite de mii de ani, în toată lumea, însă nu au existat până acum explicaţii ştiinţifice pe măsură. De aceea am efectuat acest studiu, fiind cea mai detaliată cercetare efectuată în acest domeniu", susţine Massimo Marcone, profesor la Universitatea din Guelph

"E nevoie de produse naturale care să îmbunatăţească viaţa sexuală fără a produce efecte secundare negative", susţine John Melnyk, masterand al departamentului de Ştiinţă Alimentară şi membru al echipei care a efectuat acest studiu. În prezent, astfel de afecţiuni precum disfuncţia erectilă sunt tratate cu medicamente sintetice, inclusiv sildenafil (Viagra) şi tadalafil (Cialis).

"Aceste medicamente au efecte secundare precum migrene, dureri musculare sau privirea înceţoşată şi pot avea interacţiuni periculoase dacă sunt administrate în acelaşi timp cu alte medicamente. De asemenea, acestea nu ajută la creşterea libidoului şi nu îmbunătăţesc viaţa sexuală a celor care se confruntă cu o astfel de problemă", explică Melnyk.

Cercetatorii au realizat sute de studii privind afrodiziacele consumate în mod obişnuit pentru a investiga efectele în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii sexuale, atât din punct de vedere psihologic, cât şi fiziologic.

În această cercetare au fost incluse numai studiile care îndeplinesc cele mai stricte controale.

Astfel, cercetătorii au descoperit că ginsengul, şofranul şi yohimbine, un produs chimic natural din copaci yohimbe ce cresc în Africa de Vest, ajută la îmbunătăţirea funcţiei sexuale umane. În schimb, pretinsul efect afrodisiac al vinului şi al ciocolatei nu a fost confirmat.

Oamenii au raportat că dorinţa sexuală a crescut după ce au mâncat ptychopetalum olacoides (denumită de localnici muira puama şi cunoscut la noi ca fiind "lemnul potenţei"), o plantă cu flori găsite în Brazilia; rădăcină de Maca, o plantă ce creşte în Anzi, şi ciocolată.

Studiul arată că în ciuda pretinsului efect afrodisiac, ciocolata nu a fost asociată cu creşterea libidoului, ci doar cu amplificarea dorinţelor sexuale. Unii oameni pot simţi un efect datorită anumitor substanţe aflate în compoziţia ciocolatei, spre exemplu feniletilamina, care duce la secretarea serotoninei şi creşterea nivelului endorfinei din creier.

S-a demonstrat că alcoolul duce la creşterea nivelului de excitare, dar totodată duce la reducerea performanţei sexuale.

Nucşoara, cuişoarele, usturoiul şi ghimbirul au un efect afrodisiac asupra animalelor, conform studiilor.

Cercetătorii avertizează însă că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma efectele descoperite de ei. "În prezent nu există suficiente dovezi pentru a sprijini utilizarea la scară largă a acestor substanţe ca afrodisiace. Mai multe studii clinice vor fi necesare pentru a se înţelege mai bine efectul acestor substanţe asupra oamenilor", susţine profesorul Massimo Marcone.

Sursa: Eurekalert