Prima pagină D:News

Plastic biodegradabil? Da, din oase şi carne de animale

03.30.2011 | ● Vizualizări: 379
Plastic biodegradabil? Da, din oase şi carne de animale     plastic, biodegradabil, oase, carne, animale + zoom
Galerie foto (1)

Viitoarele pungi biodegradabile vor fi făcute din resturile de oase şi carne rămase de la animalele sacrificate. Deşi acest proces nu este în concordanţă cu convingerile vegetariene, faptul că resturile animalelor pot fi refolosite şi nu aruncate în depozitele de deşeuri reprezintă un progres.

Fehime Vatansever, împreună cu colegii săi de la Universitateadin Clemson, folosesc ca materie brută pentru fabricareaplasticului oasele şi carnea animalelor. Ei consideră că acestemateriale sunt de preferat în favoarea produselor chimice dinpetrol. În compoziţia materialului de plastic, studenţii au folositşi fibră sintetică de polietilenă (UHMWPE) - un plastic dur folositşi la fabricarea snowboard-urilor şi în conceperea articulaţiilorartificiale. Bioplasticul rezultat este aproape la fel de durabilca UHMWPE, şi este parţial biodegradabil.

Oamenii de ştiinţă consideră că resturile de carne şi oase auprovocat răspândirea encefalopatiei spongiforme bovine, cunoscutăşi sub numele de boala vacii nebune. Vacile au fost hrănitefrecvent cu un amestec de oase şi carne, resturi folosite pentruhrana animalelor deoarece sunt bogate în proteine şiaminoacizi.

În 1997, Food and Drug Administration a interzis aceastăpractică, deşi încă se mai foloseşte făina de oase şi carnea altoranimale în alimentaţia animalelor de companie. Industria americanăa cărnii produce aproximativ patru miliarde de kilograme de praf deproteine în fiecare an, având în compoziţie carne şi făină deoase.

Făina de oase este transformată în îngrăşământ pentru grădini, darneexistând o cerere mare pentru acest produs, majoritatearesturilor sunt depozitate în locuri special amenajate pentruaceste deşeuri, unde sunt tratate cu chimicale pentru împiedicarearăspândirii bolii vacii nebune.

Crearea plasticului din făina de oase şi din carne ar duce ladesfiinţarea spaţiilor de depozitare. Procesul de fabricare aplasticului nu este unul periculos, acesta având proprietatea de adezactiva agenţii infecţioşi ce duc la răspândirea bolii vaciinebune.

Acestea nu sunt primele eforturi de a folosire a cărnii animalelorsacrificate ca resursă regenerabilă. În Marea Britanie, carnea şioasele oilor şi vitelor sacrificate din cauza febrei aftoase şi abolii vacii nebune au fost folosite pentru a genera energieelectrică.

Sursa: Popsci