Prima pagină D:News

Ambalajele produselor alimentare conţin substanţe chimice nocive

Redactia Descopera.ro | 04.02.2011 | ● Vizualizări: 713
Ambalajele produselor alimentare conţin substanţe chimice nocive     sănătate, plastic, chimicale, BPA, DEHP, alimentatie, nutritie + zoom
Galerie foto (1)

Consumul de alimente proaspete poate reduce nivelul de expunere la toxine, în timp ce ambalajele din material plastic şi cutiile în care sunt depozitate alimentele pot introduce în hrana noastră cel puţin două substanţe chimice dăunătoare, a confirmat un nou studiu.

Chimicale precum bisphenol A (BPA) şi DEPH (o substanţă din grupa ftalaţilor) sunt aditivi care cresc fluiditatea sau plasticitatea materialului la care se adaugă şi care se găsesc în componenţa multor ambalaje.
Ele pot perturba atât sistemele hormonale ale animalelor, cît şi pe cele ale oamenilor, pot crea determina tulburări ale dezvoltării şi ale reproducerii, iar în cele mai grave cazuri pot favoriza apariţia cancerului, a unor boli de inimă sau a unor tulburări neurologice.

Un studiu recent a arătat că, dacă timp de trei zile, am consuma numai alimente proaspete, ar fi de ajuns pentru a reduce la jumătate nivelul acestor chimicale în organism.

"Ambalajele alimentare constituie principala sursă de expunere la BPA şi DEHP. Vestea buna este că studiul nostru oferă oamenilor o alternativă. Decizia le aparţine. Ei aleg daca vor sau nu să reducă nivelul de toxine din corp," a declarat Ruthann Rudel, chimist toxicolog de la Silent Spring Institute, SUA.

Pentru a se demonstra ca aceste substanţe sunt dăunătoare, Rudel şi colegii săi au ales 20 de familii, alcătuite fiecare din 2 adulţi şi 2 copii, originare din zona Golfului San Francisco şi care, consumând alimente congelate, erau expuşi chimicalelor.

Pe parcursul a opt zile de studiu, cercetătorii au luat mostre de urină de la fiecare participant pentru a urmări nivelul de BPA şi DEHP.

Studiul a fost structurat astfel încât, la început, familiie să urmeze alimentaţia lor obişnuită, apoi, timp de trei zile, să consume numai mâncare preparată special pentru ei, iar în final să revină la dieta lor.

În cele trei zile de la mijlocul studiului, majoritatea produselor alimentare au fost proaspete. Cutiile nu au fost permise, s-a evitat folosirea ustensilelor sau a vaselor din plastic. Produse alimentare şi băuturile au fost depozitate în recipiente de sticlă sau oţel inoxidabil. Chiar şi cafeaua a trebuit să fie făcută într-o cafetieră fără componente din plastic..

Testele au arătat că, în acest interval de timp destul de scurt, nivelul de BPA din corpurile participanţilor a scăzut, în medie, cu 66%, iar cel de DEHP, cu 50% până la 95%.

Rezultatele cercetării sunt susţinute şi de alte studii mai vechi care au arătat că nivelul de BPA este foarte crescut în rândul alimentelor conservate.

"Atât studiul nostru, cât şi altele anterioare, duc, mai mult sau mai puţin,la aceeaşi concluzie, iar concluzia este că, cel mai probabil, ne vom otrăvi mai puţin dacă vom folosi alimente care nu sunt stocate în ambalaje ce conţin BPA," a declarat Schecter.

Deşi este adevărat că există o alternativă, este practic imposibil să se elimine cu totul expunerile la aceste chimicale. Multe procedee de prelucrare a alimentelor, inclusiv a laptelui de vacă, includ recipiente de plastic.

Unele ţări au interzis deja folosirea BPA şi DEHP în ambalarea produselor alimentare. Astfel de reglementări ar putea reprezenta, în cele din urmă, singura modalitate de a scăpa de aceste substanţe chimice din alimente şi din trupurile noastre.

Sursa: Discovery News