Moartea a sute de mii de lilieci poate distruge economia SUA!

04 04. 2011, 11:28

O epidemie afectează liliecii, sute de mii de exemplare murind în ultima vreme din cauza unei boli misterioase, fapt care poate duce la pierderi de miliarde de dolari în agricultură.

Liliecii sunt cunoscuţi pentru efectele lor benefice asupra agriculturii, aceştia având rolul de a consuma cantităţi masive de dăunători în fiecare zi. Liliecii maro consumă aproximativ 1200 insecte pe oră. Într-un studiu efectuat în 2006, liliecii din partea centrală şi de sud a Texasului s-au dovedit a avea o valoare anuală de combatere a dăunătorilor de peste 740.000 de dolari (29% din valoarea culturii de bumbac din zonă).

Pentru fermele ecologice controlul dăunătorilor este destul de greu de realizat cu ajutorul substanţelor chimice. Nici fermele non-organice nu îşi doresc să cheltuiască trei sferturi milion de dolari pentru distrugerea insectelor parazite.

La fel ca albinele, unii lilieci ajută şi la polenizarea unor culturi precum papaya, mango şi smochine. Se estimează că valoarea totală pe care o aduc liliecii agriculturii depăşeşte 22.9 miliarde de dolari anual.

O infecţie cunoscută ca sindromul nasului alb ameninţă în prezent populaţia liliecilor din Statele Unite. Mai mult de un milion de lilieci au murit de când a fost descoperit această infecţie (2006). Ciuperca ce provoacă sindromul nasului alb a ajuns şi în Europa, însă liliecii de pe continentul nostru nu mor, spre deosebire de cei americani.

Organizaţii precum US Fish & Wildlife Service şi Bat Conservation International se luptă pentru a afla de ce speciile de lilieci din SUA mor în urma acestui sindrom, sperând să găsească un răspuns înainte ca acestea să ajungă pe cale de dispariţie. Această întâmplare ar fi nefericită pentru agricultori, care ar putea rămâne fără un aliat important în lupta contra dăunătorilor, costurile urmând să fie devastatoare pentru economia SUA.

Sursa: Fast Company