Kremlinul a dezvăluit noi detalii despre cauza morţii lui Yuri Gagarin

10 04. 2011, 00:00

Acesta a murit într-un accident aviatic, iar noile documente arată că anchetatorii sovietici au concluzionat că motivul prăbuşirii avionului său a fost o manevra bruscă făcută pentru a evita un balon meteorologic.

"Concluziile comisiei sunt că cea mai probabilă cauză a prăbuşirii a fost o manevră bruscă făcută pentru a evita o sondă balon. Baloanele sunt adesea folosite în scopuri meteorologice", a declarat Alexander Stepanov, responsabil cu arhivele Kremlinului.

Acesta a explicat că documentele referitoare la moartea cosmonautului au fost declasificate pentru a marca jumătate de secol de la călătoria lui Gagarin în spaţiu. Oficialul rus a spus că ar mai exista o posibilă explicaţie a manevrei executate de pilot: "o cauză mai puţin probabilă a prăbuşirii ar fi putut fi evitarea intrării în limita superioară a primului strat de nori".

Concluziile anchetei au fost prezentate într-un decret al Comitetului Central al Partidului Comunist şi al Consiliului de Miniştri din data de 28 noiembrie 1968, şi a fost marcat "secret absolut". Comisia scrie că manevrele efectuate de Gagarin sau de copilotul acestuia, Vladimir Seryogin, au condus nava într-un regim de zbor super-critic.

De-a lungul anilor, moartea primului om care a mers în spaţiu a fost explicată în nenumărate feluri. Explicaţiile aduse de diferite persoane au fost legate de interferenţă cu o altă navă, sau de lipsa oxigenului în cabina piloţilor.

Au existat şi diferite speculaţii despre sabotaj, susţinute de pasionaţii teoriilor conspiraţioniste, dar acest lucru nu a fost niciodată susţinut de dovezi.

Sursa: AFP